Hur vet jag om min dator har virus?

Direkt: Ibland får du veta direkt, t ex genom att viruset har ’låst’ din dator och kräver dig på pengar! Det finns så kallade ’polisen-virus’, samt ’falska antivirus’, vilka genom hot eller falsk information vill klämma dig på pengar.

Om någon har hackat något av dina online-konton, t ex Facebook, e-post, mm, kan det också vara så att du fått in ett spionprogram i din dator och man den vägen har stulit dina användaruppgifter.

Indirekt: När viruset inte direkt ger sig till känna, och ligger gömt och spionerar i det tysta! Syftet är oftast att ta reda på inloggningsuppgifter på viktiga tjänster, stjäla personuppgifter, tömma ditt bankkonto, eller använda din dator för att attackera andras.

Symptomen här kan (men inte alltid) vara följande: datorn känns segare än normal, Internet går trögt, det går ej längre att hämta uppdateringar för Windows eller säkerhetsprogrammen, det går inte att surfa till antivirusföretagens sajter, en del vänner klagar på att man skickat dem konstiga mail eller chattmeddelanden, när man söker på google hamnar man istället på konstiga (många gånger engelskspråkiga) sidor,  startsidan och söktjänsterna på webbläsaren har ändrats, mm.

 

Vad bör jag göra om jag misstänker virus/spionprogram i datorn?

  • Sluta använd datorn meddetsamma.
  • Låt gärna någon som kan lite mer titta på symptomen (koppla ur Internetkopplingen först).
  • Ta backup på dina bilder och dokument om du kommer åt dem.
  • Hör av dig till oss!

 

Kan jag virusrensa själv?

Många av dagens virus är mycket lömska, och skyddar sig själva genom olika åtgärder. T ex kan de ha olika kopior i datorminnet, ändra form och beteende för att kringgå antivirusprogram, startas upp och spridas genom olika metoder,  mm.

Därför om du vill fixa problemet själv, kan vi endast rekommendera dig att göra en ren ominstallation av systemet, dvs radera rubbet och installera Windows och alla andra programmen på nytt. Detta gör du om du fått med en återställningsskiva till datorn, eller om datorn har en inbyggd metod för att återställa till fabrikinställningen.  Dock ska du tänka på att ta en säkerhetskopia på dina privata dokument först, samt göra en fullständig uppdatering av alla program innan du börjar använda datorn igen.

 

Hur kan jag bäst undvika att få virus och spionprogram i datorn?

Läs vår bloggpost här…

[/expand]

Hittar du inte svaret på din fråga här?