Supporten för Windows 7 upphör!

Vi har fått en hel del frågor från våra kunder vilka fortfarande har Win 7 och undrar hur de påverkas när supporten försvinner (2020-01-14).

Kommer datorn att sluta fungera? måste man köpa ny dator? kan man uppgradera? försvinner skyddet? Svaren på alla dina frågor hittar du nedan:


Måste jag köpa ny dator efter 14 januari 2020?

Nej! Datorn kommer att fortsätta fungera som vanligt. Det som händer är att du inte längre får löpande windows uppdateringar.


Vad händer när jag inte längre får uppdateringar?

Datorn kommer ”med tiden” försämras då små fel inte längre fixas, men framförallt kommer datorn att få sämre skydd, då nya säkerhetsproblem heller inte längre fixas.


Jag använder inte datorn till något viktigt, behöver jag vara orolig?

Om du bara använder datorn som en ren surfdator och inte gör några viktiga ärenden, t ex banktjänster, e-post, hanterar familjebilder, Facebook, mm, kan du nog känna dig ganska lugn. Viktigt dock att du har ett bra och fungerande antivirusprogram samt slutar använda Internet Explorer som webbläsare.


Jag använder datorn till viktiga saker, t ex betala räkningar, använda e-tjänster, mm. Kan jag fortsätta använda Windows 7?

Du bör inte använda Windows 7! Då skyddet försämras när uppdateringarna upphör ökar också risken att datorn med tiden får säkerhetsproblem och drabbas av spionprogram, virus, mm.


Behöver jag vara orolig om jag inte kopplar datorn till Internet?

Om datorn inte är kopplad till Internet kan du känna dig väldigt tryggt även utan uppdateringar! Viktigt dock att du inte Installerar program du hämtat från Internet eller stoppa in USB-minnen som du haft i andra datorer!


Kan jag uppgradera datorn från Windows 7 till Windows 10?

Ja, nej & kanske! Om man kan uppgradera utan problem och med god prestanda eller inte beror på hur gammal datorn är och framförallt vad den innehåller för hårdvara. Oftast måste man dessutom göra en ren installation, vilket innebär att allt man hade i datorn tidigare försvinner, så att man får installera om programmen och lägga tillbaka sin personliga filer på nytt. Man måste med andra ord ta en backup på sina filer innan processen.


Kommer allting att se likadant ut på Windows 10?

Ja & nej! Windows 10 ser lite annorlunda ut på ytan och mycket annorlunda under ytan! Vi kan dock hjälpa till och anpassa 10an ordentligt så att den blir väldigt likt vad du är van vid. Det finns enstaka gamla program som man dock måste byta ut till nyare varianter, men det brukar inte vara några problem alls. Vi kan lära dig allting du behöver känna till för att enkelt hantera datorn.


Är Windows 10 gratis?

Nej, den var gratis under sommaren 2016 då man fick ett erbjudande att uppgradera från win 7, men den möjligheten har försvunnit, så numera måste man köpa en licens för att att uppgradera en äldre dator. Windows 10 var dessutom ganska ”dålig” när den först kom med många problem i början, så du ska inte känna dig ledsen att du inte uppgraderade under gratisperioden!!


Vad koster en Windows 10 licens?

En snabbsökning på t ex Netonnet: kostar en licens i dagsläget ca 1 200 kr. Det finns betydligt billigare licenser på Internet men dessa licenser är inte ”rumsrena”!


Kan ni avgöra om min dator går att uppgradera till Windows 10 eller inte?

Ja, kom förbi kontoret på Poppelgatan 3 i Motala så tar vi en titt. Det tar bara några minuter och det kostar inget! Ring eller maila gärna innan då vi är ganska mycket ute bland våra kunder.


Kan jag köpa en ny dator genom er? Jag vill dock ha mina program, mail, filer, inställningar mm från gamla datorn till den nya.

Ja! Vi har aldrig datorer på lager då alla har olika behov, samt datorerna hinner bli gamla ganska snabbt! Du får ett förslag efter dina behov och därefter tar vi hem datorn. Leveranstiden är bara ett par dagar.

Vi hjälper dig med installationen av nya datorn, anpassning efter ditt arbetssätt samt flytt av dina filer, program, mail, mm från gamla datorn till den nya. Du får dessutom 50% RUT-avdrag på arbetet som utförs hos dig.


Om jag redan skaffat en ny dator, eller köper den på något annat ställe, kan ni hjälpa mig med installationer och migrering från gamla datorn?

Självklart, kontakta oss gärna så hjälper vi dig!


När ska jag beställa en ny dator eller uppgradera?

Vid all typ av teknikköp brukar vi rekommendera att man väntar så länge det bara går! Eftersom ju längre du väntar så får du mer valuta för pengarna.