Om denna guide:
- Du kommer lära dig vad du bör och inte bör göra för att inte förlora kontrollen över ditt Facebook-konto, bli lurad, eller virussmitta din dator från Facebook.
- Vi kommer att samla våra tidigare, samt framtida inlägg om ämnet i denna guide så att du har tillgång till all information på samma ställe.
- Guiden kommer uppdateras och utökas med jämna mellanrum med nya tips och information.
Steg 1 – Skydda din dator
Först och främst måste du se till att din dator är skyddad så att inga virus och spionprogram får fotfäste där och härmed kontroll över dina filer, dina online-konton med mera. Det är ytterst svårt att verkligen få bort problemet från datorn när man väl har blivit smittad, men betydligt enklare att inte bli smittad överhuvudtaget om man är vaksam följer en del riktlinjer för att skydda sig.
Klicka här för att läsa vårt tidigare inlägg om hur man skyddar sin dator på nätet.
Steg 2 – Aktivera HTTPS på ditt Facebookkonto
För att skydda dig mot avlyssning, dvs uppsnappning av användaruppgifterna av obehöriga bör du aktivera HTTPS på ditt facebookkonto om det redan inte är på. Nedan kan du läsa mer om vad detta är och hur du går vidare:
Klicka här för att läsa vårt tidigare inlägg om ämnet
Steg 3 – Lösenordspolicy
Lätta lösenord är ett stort säkerhetsproblem som inte kräver någon duktig hacker för att komma åt ditt konto. Med lite tålamod och lite information om dig som person kan vem som helst bryta sig in i ditt konto om du har ett enkelt lösenord.
Klicka här för att läsa vårt tidigare inlägg om lösenordshantering
Steg 4 – Extra skydd för ditt Facebookkonto med pinkod
Detta steg är något kanske lite extremt som inte så många använder men kan vara mycket effektivt för att behålla kontrollen över ditt Facebookkonto (även om en utomstående fått tag i dina användaruppgifter).
Det går ut på att man registrerar sitt mobilnummer hos Facebook och varje gång man själv (eller någon annan) vill logga in på kontot från en ny / okänd dator eller webbläsare, skickar Facebook en pinkod som sms till mobilen, vilken behövs utöver vanliga användaruppgifterna för att komma åt kontot. Mycket bra och effektivt sätt att skydda kontot.
Klicka här för att läsa vårt tidigare inlägg om extra skydd med pinkod
Steg 5 – Bli inte ’nätfiskad’!
Phishing- eller nätfiske attacker går ut på att få dig att frivilligt ge ut dina användaruppgifter, koder, mm, eller få dig att på egen hand installera ett virus i tron om att du installerar något nyttoprogram eller t o m ett skydd för din dator!
Oftast kommer nätfiske-attacker som e-post, där man uppmanas att genast logga in på något konto (bank, facebook, mail) av någon anledning. Med i mailet finns länk som leder dig till en sida som är en exakt kopia av den riktiga sidan, men som hackarna kontrollerar. Därför ska du aldrig klicka på några länkar för att ta dig till dina viktiga tjänster, utan skriv in adressen själv i webbläsaren, eller ta fram den genom dina favoriter!
Den andra varianten på nätfiske är genom inlägg på chattprogram eller t ex. Facebook, där du ombeds att klicka på länken för att se något roligt eller spännande. Dock måste du installera ’något’ för att kunna se den roliga videon. Många virus idag sprider sig till andra genom att skriva sådana falska inlägg från den person vars dator de nu har kontroll över.
Den tredje varianten är när du hamnar på någon webbplats och får upp ett meddelande om att du har dussintals infektioner på din dator och måste installera något skydd för att få bukt med problemet. Det du installerar är inget annat än själva viruset, en så kallad falskt antivirus.
Klicka här för att läsa inlägget om falska antivirus
Steg 6 – Sunt förnuft på Facebook
-
- Var sparsam med vilka roliga program eller spel du ger tillåtelse till på Facebook. Akta dig för nya / okända program.
-
- Klicka aldrig på ’konstiga’ inlägg som kommer från dina kontakter. Med konstiga menas något som annars är olikt vad just denna person brukar skriva, inlägg på engelska, eller när det handlar om något väldigt aktuellt eller spännande. T ex: Check this chocking video out when reporter commits suicide! Dessa leder oftast till platser som försöker infektera din dator och kommer nästan aldrig från den riktiga personen själv, utan har lurats att skicka vidare inlägget, eller skickats automatiskt genom att de blivit infekterade!
-
- Dölj ditt e-postadress i din profil. En del försöker bryta sig in på ditt e-postkonto (om du har valt ett enkelt lösenord), och därefter begära dina inloggningsuppgifter från Facebook.
- Fortsättning följer…
Har du funderingar om vissa punkter, hur det går till, mm får du gärna gå med i vår Facebooksida där du kan ställa frågor och få snabba svar.