Lär dig mer om störiga kakor (cookies) 

Vanlig kundfråga: Detta med kakor på varje webbplats! Vad är det? Är de farliga? ska man acceptera eller inte?
kakor - cookies

Vad är kakor?

Kakor är som små anteckningar som webbplatser sparar i din dator/mobil för att komma ihåg dina besök och inställningar för att bl a anpassa innehåll och erbjudanden efter dina intressen.

Är kakor farliga? 

Nej! Kakor kan inte användas för att sprida virus eller skada din dator/mobil.

Kan man tacka nej till kakor utan problem? 

Du har enligt lag möjlighet att godkänna eller neka dem när du besöker en sajt. Om du är osäker, tacka nej och se vad som händer, eller välj ’acceptera endast nödvändiga kakor’ som ibland krävs för att vissa webbplatser ska fungera korrekt.

Varför är sajterna så tjatiga? 

De är enligt lag skyldiga att fråga dig om du accepterar kakor eller inte!

Hur kan kakor missbrukas?

 • Detaljerad profil av våra aktiviteter och intressen genom delning med tredje parter: Dvs, om webbplatserna delar kakor med varandra så kan de t ex se att en person gillar hundar, hockey och matlagning.

  Vilket låter oskyldigt, men det kan också vara betydligt känsligare saker som kartläggs, t ex politiska åsikter, sjukdomar, sexuell läggning, udda intressen, mm!

  Informationen kan sedan användas för riktad annonsering eller till och med säljas till andra företag och grupperingar med okända syften.
   
 • Säkerhetsrisker (mindre vanliga): Om ens enhet är föråldrad med dålig säkerhet och en nättjänst har dåliga säkerhetsrutiner, kan en angripare manipulera eller förfalska kakor för att få tillgång till tjänsten.

Hur kan man undvika kakor på bästa sätt?

 • Anpassa webbläsarinställningar för att inte tillåta kakor eller endast tillåta vissa typer av kakor.
   
 • Att aldrig acceptera kakor – Vissa sajter kommer inte fungera korrekt.
   
 • Acceptera endast nödvändiga kakor när möjlighet ges.
   
 • Rensa bort kakor från din webbläsare då och då.
   
 • Om möjligt, försök att inte vara inloggad på sociala medier när du söker information på nätet. Rensa kakorna när du är färdig med sökningen och först därefter logga tillbaka på t ex Facebook. (Ganska krångligt tyvärr att hålla på så!)
   
 • Använd inkognitoläge eller privat läge när du surfar och inte vill lämna spår. Funktionen finns i alla datorer, mobiler och webbläsare. Inga kakor eller webbhistorik sparas! Mycket praktiskt när man söker efter något men inte vill bli jagad med reklam efteråt!