Hur känner man igen ett fejkat utpressningsmail?

Det börjar många gånger med ett mail som ser ut att komma från din egen mailadress och avsändaren påpekar att man har hackat ditt mailkonto och därför har tillgång till alla dina hemligheter!

Du ombeds att betala en större summa i form av någon kryptovaluta, t ex BitCoin till hackarna inom viss tid, för annars skickas alla dina hemligheter till alla andra!

Det är busenkelt att fejka en avsändaradress så att mailet ser ut att komma från dig själv eller Stefan Löfven! Det betyder inte att någon har kommit in i ditt mailkonto.


I dessa bluffmail finns oftast inget som identifierar dig personligen, bevis på lösenord, vilka sidor du besök, dina kontakter, vilka bilder de har tillgång till ,och oftast inte ens ditt namn då dessa mail automatskickas till tusentals personer åt gången!


De vill ha betalt i BitCoin. Problemet är om detta var ett riktigt utpressningsförsök så skulle bedragarna aldrig få veta om pengarna kommer från offer A eller offer B, då de inte kräver bevis på att just du har skickat pengarna. Det är lite som att stoppa pengar i ett kuvert och skicka till mottagaren utan någon som helst avsändaruppgifter, varken i eller på kuvertet.


Finns det inga riktiga utpressningsmail?

Jo självklart kan de förekomma. Dock är det oftast företagen som blir drabbade genom att få sin datasystem hackat på känslig information (kunduppgifter, affärshemligheter, kortuppgifter mm) och senare bli krävd på stora summor. I de fallen finns det alltid bevis på att man blivit hackad och bestulen.

Vid utpressningsmailen finns det nästan aldrig några bevis, så betala inte!


Känner du dig ändå osäker och vill ha en proffsig säkerhetsgenomgång som inte kostar skjortan?

Vi kan hjälpa dig på 3 sätt:

  1. På vårt kontor i centrala Motala
  2. Hemma hos dig i Motala, Vadstena med omnejd (50% RUT-Avdrag)
  3. Varhelst du befinner dig i världen genom vår säkra tjänst Fjärrsupport »