Gratis öppna nätverk på semestertider? vad du bör känna till

Dessa smidiga gratisnätverk hittar vi numera överallt: restauranger och kaféer, gallerior, terminaler, turistattraktioner, mm.

Vad är öppna nätverk?

Helt enkelt ett trådlöst nätverk (wifi) där du enkelt kan ansluta din dator, mobil eller surfplatta till och surfa gratis. Vad kan vara bättre än det? Eller?!!!

Andra inom nätverket kan avlyssna dig

Då trafiken är svagt- eller okrypterad i ett öppet nätverk innebär det att vem som helst inom nätet kan avlyssna andra. Med andra ord kan en person spela in allt som sker i nätet för att senare gå igenom datan och plocka ut godbitarna, t ex vilka sidor du besökt, vilka sökfraser du använt, inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer mm!

Man behöver inte ens vara en skicklig hacker för att spionera på andra anslutna till nätet, det finns många gratisverktyg på nätet som gör jobbet åt en!

Falska öppna nätverk

Bara för att ett wifi-nät på torget heter ”Motala-Gratis-Wifi” betyder det inte att det är Motala kommun som står bakom det!

Ett öppet wifi-nät består helt enkelt av en trådlös router med Internetåtkomst, dvs kan vara en vanlig dator, mobil eller surfplatta med Internetåtkomst.

Enkelheten gör att en bedragare kan starta ett sådant nät där det finns många människor för att få ont anande folk att ansluta sig till hans dator. Därefter fiskar han upp känsliga uppgifter genom avlyssning eller i värsta fall genom att skicka dig till falska sidor under hans kontroll som liknar originalen!

När du hamnar på en falsk sida som t ex liknar Facebook eller mailet kan du tro att du loggar in på den riktiga tjänsten medan du ger ifrån dig dina inloggningsuppgifter till bedragaren. Man kan även få dig att installera någon falsk ’uppdatering’ för att få ett spionprogram i din dator!

Bör man aldrig använda öppna nätverk?

Korta svaret är helst inte, men… är det så att du inte har någon surf kvar på din enhet och vill absolut ta dig in på nätet bör du tänka på det som sagts ovan och inte använda nätet till några känsliga saker.

Använd då nätet bara för att t ex slå upp tidtabeller, läsa nyheter eller kolla på t ex SVT Play!

Dock bör du också vara medveten om att även om du inte använder några känsliga tjänster på ett öppet nät så kan detta ändå ske i bakgrunden, då en del appar och program vill gärna ansluta sig till tjänsterna i bakgrunden.

Kan man använda sig av öppna nätverk och ändå vara skyddat?

Ja, genom att använda en så kallad VPN-tjänst (överkurs). Det är en kombination av en tjänst och program som man installerar i sin enhet (dator, mobil, surfplatta) som krypterar all data från enheten fram till VPN-leverantören. Därför är det viktigt att man skaffar VPN-tjänsten från en betrodd leverantör. Kostnaden brukar ligga på några hundra om året.

Frågor eller synpunkter? Hör gärna av dig till oss »