Ett falskt antivirus är i grund och botten ett virus själv, men beter sig som om det vore ett antivirus! De använder olika tekniker på nätet för att få dig att installera dem, och när de väl fått fäste i datorn är de väldigt svåra att få bort. Det går ut på att de presenterar en massa påhittade hot för att få dig att betala för en lösning. Har man väl betalt (oftast genom kreditkort), så försvinner förstås inte problemet, utan man kan råka ut för ytterligare bedrägeriförsök!
Ett falskt antivirus jobbar i två stadier:
- Få dig att installera programmet
Virusmakarna är väldigt duktiga på att med olika tekniker skapa en webbsida som ser ut som om du är inne på din egen dator, där det ser ut som om du har många infekterade filer. Så länge de inte får dig att installera något och du stänger ner sidan är du någorlunda säker. Dock kan de ändå installera sina virus utan din hjälp om du glömt bort att uppdatera dina programvaror (framförallt windows, webbläsaren och webbläsartilläggen). Ditt vanliga antivirus hjälper inte alltid mot denna hot. - Få dig att betala
Har du fått in det falska antiviruset (viruset) har du i princip förlorat kontrollen över din egen dator. De använder avancerade tekniker för att slå ut ditt rikitga antivirus och skydda sig själva. Samtidigt får du en massa meddelanden om att du ska betala en summa för att få bukt med problemet. Under tiden kan de spionera på din dator och använda din dator för att attackera andra datorer.
Hur kan man skydda sig?
- Uppdaterad Windows, webbläsare & tillägg till webbläsaren är A och O.
- Ett uppdaterat antivirus (inget fullständigt skydd dock).
- Installera aldrig saker om du inte vet till 100% vad de är.
- Använd Google Chrome för ditt vanliga surfande.
- Använd gärna begränsat konto istället för administratörskonto när du är ute på Internet.
- Klicka inte på okända/misstänksamma e-postlänkar.
- Öppna aldrig oförväntade bilagor du får på mailet.
Se en utmärkt demonstration på ett falskt antivirus