Extra skydd för Facebook kontot – Kräv pinkod från nya datorer

Då man använder Facebook mer och mer, både privat och i jobbsammanhang, så ökar trycket på att ha ett så skyddat konto som möjligt. Många företag har t ex Facebooksidor med många följare kopplade till någon profil, och en kapning av kontot och därmed företagssidan kan leda till ’oönskade effekter’ och i värsta fall rena förluster och spärrning av sidan.

Tidigare har vi talat om hur viktigt det är att aktivera HTTPS på kontot, så att man skyddar sig mot avlyssning, och uppsnappning av användaruppgifterna. Så om du ännu inte aktiverat HTTPS, bör du göra det med engång: Säkra ditt Facebookkonto med HTTPS.

Dock skyddar inte HTTPS om utomstående fått tag i inloggningsuppgifterna genom t ex en spionprogram i datorn, eller om någon helt enkelt tjuvtittat medan du skrivit in uppgifterna själv.

Där kommer det nya skyddet med pinkod till mobilen väl till hands!

Hur skyddar den nya säkerhetsmetoden?

När skyddet är aktiverat, måste varje ’ny dator’ som försöker logga in på konto, förutom inloggningsuppgifterna även ange en pinkod som automatiskt skickas som sms till den mobil som är kopplad till profilen.

Så hur gör man då?

  1. För det första måste du ha ett mobilnummer kopplat till ditt konto
  2. Det gör du genom fliken Mobil under dina kontoinställningar
  3. Sedan, från din profil – Konto – Kontoinställningar
  4. Bläddra till kontosäkerhet – Klicka Ändra
  5. Bocka för rutan ’Skicka ett sms till mig’, samt rutan ’Kräver att jag anger en säkerhetskod som skickats till min mobil’ – Klicka Spara
  6. Nu öppnas ett fönster där du måste ange en pinkod för att aktivera tjänsten. Pinkoden bör du nu ha fått som sms till din mobil. (det kan dröja lite innan pinkoden kommer fram till dig)

Grattis, nu är tjänsten aktiverad och varje ny dator måste första gången förutom användaruppgifterna ange en pinkod, vilken skickas automatiskt till din mobil.

Värt att veta: Om du rensar datorn efter så kallade kakor (cookies) räknas datorn pånytt som ’ny’. Även om du loggar in från en annan webbläsare för första gången måste du ange en pinkod som skickas till dig.

Gilla oss gärna på Facebook för löpande tips och säkerhetsnotisar.