Med allt fler tjänster på nätet vilka man behöver logga in på (olika e-postkonton, facebook, bloggen, hemsidan, forum, trådlösa nätverk, olika datorkonton, företagskontot, mm) ställs det stora krav på hur vi hanterar våra lösenord.
Här kommer en tänka på lista från oss!
Använd aldrig samma lösenord för viktiga och oviktiga tjänster: Mindre viktiga tjänster, t ex en tidningssajt som man behöver logga in på har betydligt sämre säkerhet än större tjänster som t ex Facebook eller Gmail. Om någon kommer åt databasen hos den mindre tjänsten (vilket är inte så ovanligt!) ska de inte kunna använda samma lösenord för att komma åt dina viktiga tjänster.
Använd inte lätta lösenord: Med lätta menas korta lösenord (under 8 tecken), lösenord som består av endast bokstäver eller siffror, lösenord som består av ord eller kombinationer av ord som finns i ordlistor, lösenord som består av namn på personer, husdjur, mm (även bakvända eller i kombination med siffror)
Exempel på riktigt dåliga lösenord: asdf1234, jaggillardig, hejsan, password, 123456789, janne78
Använd inte lätta återställningsfrågor: Ett av de vanligaste sätten att få sitt konto hackad är genom tjänstens återställning av lösenord! Många webbplatser vill gärna att du svarar på någon fråga, t ex. vad hette ditt första husdjur? eller din första bil, mammas namn, osv. Dessa kan senare användas för att återställa lösenordet om man glömt bort det. Problemet är att även andra som känner dig kan svaret på dessa frågor, eller okända med lite hjälp av Google, Facebook, mm kan ta reda på dessa uppgifter och byta ut ditt lösenord. Välj därför aldrig frågor och svar som lätt kan utnyttjas av andra.
Använd svåra lösenord: Med svåra lösenord menas lösenord som är minst 8 tecken långa OCH är en blandning av bokstäver, siffror och specialtecken. Försök inte att använda ett vanligt förekommande ord som t ex. erika och byta ut e mot 3, i mot 1 och a mot 4, osv. De som knäcker lösenord prövar dessa kombinationer också!
Använd gärna frastekniken för att få fram svåra lösenord som är lätta att komma ihåg: Tänk ut någon mening som är lätt att komma ihåg. T ex. ’Jag har en gammal volvo s40 men den går bra’. Nu tar du första tecken på varje ord, alltså: Jhegvsmdgb, sen lägger du gärna till någon siffra och specialtecken så har du fått ett superbra lösenord som dessutom är lätt att minnas då du utgår från din fras.
Använd gärna säkra lösenordshanterare: Ett lösenordshanterare är ett program eller webbtjänst där du sparar alla dina lösenord på samma plats men använder ett enda riktigt långt och svårt lösenord för att komma åt alla. Exempel på dessa är: LastPass och KeePass.
Logga aldrig in på dina viktiga tjänster från publika/andras datorer: De kan vara infekterade och dina lösenord kan snappas upp. Om du är tvungen att göra det, se till att byta lösenordet när du väl är tillbaka på din egen dator.
Koppla aldrig upp dig på oskyddade trådlösa nätverk (öppna nätverk), annat än att surfa med: Allt du gör på öppna trådlösa nätverk kan snappas upp av andra på nätet.
Byt gärna ut dina viktiga lösenord då och då.
Låt dig inte nätfiskas: Lämna aldrig ut dina användaruppgifter genom e-post, och klicka aldrig på länkar i e-post där du ombeds att omedelbart logga in för att inte bli av med ditt konto, dina pengar, osv.