Att blippa kortet – säkerhetsrisker

De flesta nya betalkorten idag kan hantera kontaktlösa betalningar, dvs att endast hålla kortet nära butikens betalterminal utan att behöva ange någon pinkod. Är det då bra eller dålig ur säkerhetspunkt?

Fördelar:

  • Det går fort, och mindre köer!
  • Du avslöjar inte pinkoden för eventuella tjuvkikare.

Nackdelar:

  • Om du tappar eller blir bestulen på kortet kan tjuven göra ett antal mindre köp utan att behöva visa ID eller slå in pinkoden.

Som tur är gränsen enligt EU-direktiv max 50 euro per köp (dock oftast runt 200), samt ska man bli tvungen att godkänna köpet med pinkoden efter 5 blippar.

  • Kort med blipp-funktion är utrustade med ett NFC-chip som möjliggör kommunikation mellan kort och en betalterminaler. Problemet är att det även möjliggör kommunikation mellan kortet och en tekniskt välutrustad bedragare!

    Redan idag finns det utrustning i ryggsäcksstorlek som kriminella använder för att ställa sig nära dig, vid t ex en kö eller på bussen och enkelt kopiera över kortuppgifterna!

Det finns dock en billig och enkel lösning i form av en så kallad skimmingskydd som blockerar obehörig åtkomst och kopiering av kortuppgifterna genom att störa de yttre signalerna. Skimmingskyddet ser ut som ett litet kort som du placerar bland dina betalkort.

Kan man stänga av blipp-funktionen?

Ja det går hos vissa banker, dock blir du inte skyddad från att någon försöker läsa av kortuppgifterna. För att skydda dig bör du skaffa ett skimmingskydd.