Antivirus – Frågor och svar från riktiga livet!

Jag har antivirus, då behöver jag inte oroa mig för att få virus!

Ett antivirus är bara en viktig del av det totala försvaret, med andra ord kommer det inte att skydda dig till 100%! De kunder som kommer till oss med infekterade datorer har nästan alla haft uppdaterade antivirus på sina datorer och ändå blivit smittade.

Varför ska man då ha antivirus om man ändå kan bli infekterad? Jo, risken att drabbas utan ett uppdaterat antivirus är mycket mycket högre än utan!

Jag har ju antivirus, varför har jag fått virus på min dator?

Läs svaret på förra frågan!

Kan jag ha flera antivirus samtidigt för att få bättre skydd?

Svaret är nej! Om du installerar flera antivirus samtidigt kommer dessa att störa och även slå ut varandra, göra din dator långsam och kanske även obrukbar! Lite som att ha flera envisa kockar i köket!

Vilket är det bästa antivirusprogrammet i världen?

Det finns inget! Olika antivirusprogram får olika betyg i olika tester, vid olika tillfällen! Vidare kan man mäta ett bra antivirus efter olika kriterier: Hur många av de nya hoten kan de upptäcka? Om de är bra på att skydda dig även när du surfar på nätet? hur ofta uppdateras produkten? Hur snabbt kan de söka igenom datorn? Hur ofta kommer de med falsklarm? osv.

Generellt kan man säga att kommersiella antivirus (såna som kostar pengar) skyddar bättre än gratisvarianterna, av den enkla anledningen att de kommersiella har större resurser till forskning och personal.

Varför köra gratisantivirus när betalantivirus skyddar bättre?

Det har med med ekonomin att göra, samt hur man använder datorn. Använder man datorn lite och på ett väldigt försiktigt sätt (ej hämtar hem program, klickar inte på okända länkar, går in på välkända sajter) så kommer man långt med ett gratis-skydd.

Läs mer på våran guide om hur du bäst skyddar dig »

Våra favoritskydd?

Gratis antivirus: Microsoft Security Essentials för de som använder Internet lite, samt Bitdefender Free för de flitigare surfarna! Läs mer här »

Betal antivirus: Eset nod32 (som du kan köpa & få installerat av oss)

Hur bör man installera ett nytt antivirus?

  1. Avinstallera ditt gamla antivirusprogram först
  2. Starta om datorn
  3. Installera ditt nya antivirus!

På vissa hemsidor får jag varningar om att jag har fel eller virus i min dator!

Dessa är nästa alltid bluffar, vilka vill få dig att installera/köpa ett värdelöst program (i bästa fall), och i sämsta fall få dig att installera ett virus! Kommer dessa varningar upp när du inte är ute på nätet har du säkerligen fått in ett eller flera skadeprogram som måste åtgärdas snabbt.

Jag har köpt en ny dator, det följer väl med ett antivirus?

Svaret är nej med modifikation! Nästan alltid följer det med ett prova på antivirus som fungerar i kanske ett par månader och därefter är du inte längre skyddad mot nya hoten. Antingen köper du en licens och aktiverar det antivirusprogrammet som följde med, eller avinstallerar du programmet och lägger i något annat.